И злодеите имат майки. И детство, и време на несигурност и

...
И злодеите имат майки. И детство, и време на несигурност и
Коментари Харесай

Историята на Клара Хитлер: майката на най-мразения човек в света

И злодеите имат майки. И детство, и време на неустановеност и търсене на себе си. А преди да съдим, дано първо се опитаме да разберем. 

В днешно време е невероятно да се направи изчерпателна и безапелационна психоанализа на човек, който към този момент не е измежду живите, изключително когато някои значими специфики за неговите взаимоотношения с хората остават незнайни. И въпреки всичко, това, което към този момент знаем за Клара Хитлер, е задоволително, с цел да надникнем в заплетения вътрешния свят на една от най-мразените персони в актуалната история. 

Преди да стане нацистки водач, Адолф Хитлер е извънредно непосредствен с майка си. В документи на американската Служба за стратегически услуги написа, че детството на Хитлер отключва у него мощно изявен Едипов комплекс. Но дано стартираме изначало.

 адолф хитлер родители Getty

Родителите на Хитлер са братовчеди

Алоис Хитлер е роден на 7 юни 1837 година като Алоис Шиклгрубер в Щронес, Долна Австрия. Появява се на бял свят като " нелегално " дете, защото произходът на неговия татко остава незнаен. 

Клара Хитлер е родена в австрийското село Вайтра, Австро-Унгария, от остарял селски жанр, трудолюбива, енергична, благочестива и съзнателна.

Въпреки че биологичният татко на Алоис е незнаен, откакто майка му, Мария Шикългрубер, се омъжва за Йохан Хидлер, Алоис публично става наследник на Хитлер. Майката на Клара е племенницата на Хитлер Йохана Хизел, която се омъжва за Йохан Баптист Пьолцл,  което прави Клара и Алоис първи братовчеди .

През 1876 година 16-годишната Клара е наета като домакински чиновник от нейния роднина Алоис, три години след първия му брак с Анна Гласл-Хоер.По това време той е задоволително възрастен, с цел да бъде неин чичо. Клара напуща семейството, откакто Алоис подписва втори брак. Когато втората брачна половинка, Франциска Мацелсбергер, е повалена от тежка болест, тя се завръща и поема отговорностите ѝ. Когато Алоис овдовява, Клара забременява. 

Клара и Алоис се женят на 7 януари 1885 година Кратката гала е проведена рано сутринта в пространствата на Хитлер чартърен на последния етаж. Спекулира се, че даже след сватбената гала Клара не може да спре да назовава брачна половинка си " чичо ".

 клара адолф хитлер Getty

Адолф е любим на майка си

Първият им наследник, Густав, е роден четири месеца по-късно, а Ида  – на 23 септември 1886 година И двете деца умират от дифтерия през зимата на 1886 г. Съдбата на третото е също толкоз трагична.  Четвъртият им наследник, Адолф Хитлер, е роден на 20 април 1889 г.  От шестте им деца единствено той и Паула (родена през 1894-та) оцеляват до зрелост.

Въпреки че съжителства с две деца от предишния брак на Алоис, Адолф Хитлер е център на вселената за Клара. В учебно заведение не се откроява с впечатляващи качества. Баща му поема възпитанието му и мощно го предизвиква да последва неговите стъпки и да стане държавен чиновник. Малкият Адолф не приема драговолно тази концепция и постоянно е обичай за наказване. Майка му от своя страна прави всичко допустимо, с цел да му спести колкото се може повече физическа болежка.

След гибелта на татко му през 1903-та Адолф очевидно не скърби за загубата. Алоис оставя на брачната половинка си държавна пенсия, тя продава къщата в Леондинг и се мести с дребния Адолф и Паула в апартамент в Линц, където живее безгрижно.

От този миг нататък желанията на Адолф са преди всичко. Когато не отбелязва прогрес в учебно заведение, декларира на майка си, че е болен, а тя му разрешава да спре да учи. Юношеските си години прекарва в изобразяване, четене и вървене на спектакъл. Клара даже му купува пиано. През 1907-а поддържа решението му да замине за Виена, с цел да последва фантазията си да стане художник.
 5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си
Смъртта на Клара унищожава Фюрера

През 1906 година Клара открива бучка в гърдите си, само че в началото я подценява, тъй като е прекомерно заета с домакинските си отговорности. След като болките в гръдния панер я държат будна цялостен нощ, най-накрая тя се съветва с доктора на фамилията Едуард Блох. Диагнозата е рак на гърдата .

Адолф, който е във Виена по това време, с цел да учи изкуство, се прибира у дома, с цел да е със фамилията си. Започва да готви и да чисти, даже се пробва да овладее избухливия си темперамент, което е извънредно извънредно за него.
 image2_16x9.png 2023 наближава: съвет за всяка зодия в областта на любовта и финансите На фокус
До октомври положението на Клара Хитлер бързо се утежнява, а синът ѝ моли доктор Блох да опита нова процедура. През идващите 46 дни (от ноември до началото на декември) доктор Блох прави всекидневно лекуване на йодоформ, по-късно пробна форма на химиотерапия. Леченията са необикновено мъчителни и сковават гърлото на Клара. Д-р Блох е от еврейски генезис, което основава спекулации, че насилствените антисемитски дейности години по-късно частично са предизвикани от тази покруса.

Клара Хитлер умира в дома си в Линц от токсичните медицински странични резултати на йодоформ на 21 декември 1907 година Погребана е в Леондинг, покрай Линц. Адолф Хитлер е унищожен от гибелта ѝ и претърпява скръбта до края на живота си. Блох по-късно си спомня:  „ През цялата си кариера в никакъв случай не съм виждал някого да се просмуква от тъга като Адолф Хитлер “ .

Десетилетия по-късно, през 1940 година, Хитлер потвърждава благодарността си на Блох за лекуването на майка му, като го пуска да емигрира със брачната половинка си от Австрия в Съединените щати.
 Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки  Титаник: злокобните истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки
Фюрерът продължава да носи фотография на Клара в джоба си

Германският нацистки лидер обявява рождения ѝ ден - 12 август, за народен Ден на майката. Портретът ѝ е единствената фотография със сантиментално значение, която може да бъда открита в дома му и в кабинета му. 

Години наред носи фотографията ѝ в дребния джоб на униформата си. На 30 април 1945-та, когато се самоубива, обликът на Клара още веднъж е скрит там, на нормалното място, покрай сърцето му.

На 28 март 2012 година надгробният камък, маркиращ гроба на Алоис Хитлер (и този на неговата брачна половинка Клара) в градското гробище в Леондинг, е отстранен по искане на наследниците, тъй като мястото постоянно е посещавано от крайнодесни екстремисти.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР